In trecut, satul cel mai important era Tohani si cu el incepe istoria comunei, la 14 octombrie 1600, cand se stie ca Mihai Viteazul, urmarit de poloni, ii infrunta aici, pe valceaua garlei Tohaneanca, ce coboara un fir de la Tohani, iar celalalt de la Budureasca-Vadu Sapat, pentru a se uni undeva langa Naieni.
Localitatea este atestata abia la 3 mai 1610, intr-un hrisov al lui Radu Serban, prin care „intarea lui Calcea si Fatu ocine si vii nedajnice in mai multe sate, printre care si Tohani, iar lui Bran, vie cu dealul Tohanilor, care au avut a suporta jaf si cu robie de la turci si de la tatari, care au lasat toate averile, avutia lor si castiele lor de mostenire”.
Din 1696 dateaza o cruce din piatra, plasata langa podul de peste Tohaneanca, din satul de resedinta, ca si alta, din 1792, situata la cca 1500 m vest de sat.
Localitatea are 2554 locuitori si este compusa din trei sate:
- Persunari,
- Tohani
- Gura Vadului.
Cele trei sate sunt alimentate cu energie electrica din sistemul energetic national, sunt racordate la apa potabila si telefon. In viitor vor avea loc investitii, intr-un proiect de aductiune si distributie a gazelor. Acest proiect poate fi concesionat.
In localitate exista multe resurse naturale neexploatate. Printre aceste resurse putem mentiona cantitatea mare de calcar in cariera folosita in constructii. Pana in prezent aceasta materie prima nu este valorificata pe deplin de aceea Primaria Gura Vadului ofera posibilitatea concesioanarii (pe 49 de ani).
In Gura Vadului se afla una din putinele zone din Romania favorabile cultivarii migdalilor si smochinilor. Aceste fructe se pot valorifica in industria alimentara, iar de mentionat este faptul ca migdalii care se cultiva pe o suprafata de 7 ha pot fi folositi si in industria farmaceutica, cosmetica etc.
Zona poate fi exploatata din punct de vedere turistic si balnear prin existenta statiunii Baile – Boboci. O alta atractie turistica este Biserica cu hramul „Intrarea in Biserica Maicii Domnului” (datata 1816) unde conform legendei in perioada interbelica a avut loc o casatorie intre principele Nicolae si frumoasa Dolette.
Relieful zonei este propice practicarii sporturilor extreme (parapanta), astfel o investitie in construirea unei baze sportive ar aduce multe beneficii investitorului.
Zona este foarte bine cunoscuta in plantatiile mari de vita-de-vie, stiind ca aici se obtine unul dintre cele mai bune vinuri rosii, cea mai cunoscuta podgorie fiind Tohani. In localitate functioneaza patru complexe de vinificatie:
- S.C. TOHANI SA,
- S.C. DOMENIILE VITICOLE S.R.L.,
- S.C. CRAMELE HALEWOOD S.A.
- S.C. OENOTERRA S.R.L.
Aceste societati sunt deschise la parteneriate bazate pe investitii sau in piete de desfacere externe.